Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Te koop
Rapenburg 49 in Leiden 2311 GH

Rapenburg 49

2311 GH Leiden
Vraagprijs € 1.675.000,- k.k.
Bel of mail ons
071-5120006

Omschrijving

Hartje Leiden en toch maar 20 min. van centrum Den Haag of Schiphol en 30 min. van de Amsterdamse Zuid-as.
Rapenburg 49 is omstreeks 1655 gebouwd op resten van het gesloopte klooster Roma. Tussen 1784 en 1805 heeft een renovatie plaats gehad door de toenmalige bewoner, stadsmeestertimmerman Andries van Warendorp. Tussen 1990 en 1995 heeft onder toezicht van Monumentenzorg een belangrijk...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1655 Woonoppervlakte 426 m² Aantal kamers 11
Lees meer

Omschrijving

Hartje Leiden en toch maar 20 min. van centrum Den Haag of Schiphol en 30 min. van de Amsterdamse Zuid-as.
Rapenburg 49 is omstreeks 1655 gebouwd op resten van het gesloopte klooster Roma. Tussen 1784 en 1805 heeft een renovatie plaats gehad door de toenmalige bewoner, stadsmeestertimmerman Andries van Warendorp. Tussen 1990 en 1995 heeft onder toezicht van Monumentenzorg een belangrijk herstelproces plaats gehad.
Aan de overzijde van het Rapenburg staat het Rijksmuseum van Oudheden. De tuin aan de achterzijde ligt bij het Eva van Hoogeveenhofje. Het huis is Rijks- en gemeentelijk monument.

Het grachtenpand ligt aan wellicht de mooiste gracht van Nederland. Het huis heeft een relatief smalle voorgevel (twee traveeën, 5.20 m.), maar wordt na de voorkamer ca. 2 meter breder, wat zich over de gehele diepte van het huis, de tuin en op alle verdiepingen voortzet. Het pand bestaat uit een voorhuis en een achterhuis, gescheiden door een ruime binnenplaats.
In het voorhuis bevinden zich drie desgewenst verhuurbare appartementen.

Indeling
Achter de voordeur (een van de grootste van het Rapenburg) bevindt zich een ruime hal. Men ziet door de lange gang al de ingang van de tuinkamer liggen. Hal en gang hebben een antieke witmarmeren tegelvloer. Links van de hal bevindt zich de voorkamer (bij de huidige bewoners in gebruik als bibliotheek), met schouw.
Daarachter, verbonden via hoge en brede rococo-deuren bevindt zich een kamer van 5.60 x 5.70 m. (vroeger o.m. artsenpraktijkruimte, thans in gebruik als studeerkamer / vergaderruimte). Deze kamer, met antieke houten vloer en met een schouw, heeft ook een ingang vanuit de gang.
Deze kamer ligt iets verhoogd, vanwege de even ruime kelder eronder. De kelder heeft een oude plavuizen vloer, tongewelven onder de gang, en is ideaal als wijnkelder (een van de eerste bewoners (1664-1670), prof. S. Marchant, verhuurde ook kamers aan studenten, met vrije toegang tot de wijnkelder). Anno 2018 kan je er ook fietsen en kano’s – en nog veel meer – in kwijt. In de kelderingang zijn restanten te zien van een oude – rond 1800 verwijderde – spiltrap. Die verwijdering heeft geleid tot een grote gangkast.
Op weg naar het achterhuis passeer je na het trappenhuis een wc (met antiek tegelwerk) en nog een gangkast (idem), om daarna (links) de (eet-) keuken van ca. 20m2 binnen te gaan. (Ook) deze keuken kent vele authentieke details, zoals oude balken, ‘witjes’ en ander oud tegelwerk. Vanuit de keuken bereik je de binnenplaats (ca 12 m2), die de opbouw van het voor- en achterhuis goed laat zien, waar heesters willen groeien, en waar het op snikhete dagen koel toeven is. Hier is ook het oude ‘secreten’-huisje, thans in gebruik als extra voorraadkast en voor een van de 2 cv ketels.
Achter de keuken ligt – met een rechtstreekse doorgang – de tuinkamer (ca. 7 x 4,4m.), met eveneens oude houten balken en een schouw. De vloer is van Amerikaans eikenhout. Een voormalige bedstede doet thans dienst als een zeer ruime bergkast.
De tuin, bestraat met antieke tegels, en ruim beplant met bomen, heesters en struiken, meet ca. 7 x 7 m. Aan de achterzijde (tegen het hofje) loopt een ‘buren’-brandgang die uitkomt op de Doelensteeg.

1e verdieping
De monumentale trap tussen voor- en achterhuis (of, desgewenst, een andere trap bij de keuken) leidt naar de 1e verdieping. Het voorhuis heeft aan de Rapenburgzijde een gevelbrede voorkamer van ca 25 m2, met schouw. De binnenkamer van het voorhuis meet ca. 32 m2, waarin begrepen een pantry en afgescheiden douche- en wc-ruimten.
Het achterhuis heeft op de 1e verdieping, naast een wasmachineruimte, een wc en een badkamer met ligbad, twee kamers. De binnenkamer, met veel kastruimte, dient thans als strijk- en hobbykamer, maar kan ook als slaapkamer dienen. De (slaap-) kamer aan de tuinzijde heeft ook veel kastruimte.

2e en 3e verdieping voorhuis
Terug naar het voorhuis. Tussen de twee kamers loopt een ruime trap naar de 2e verdieping, Aldaar bevinden zich een gevelbrede voorkamer (+ wasruimte), een slaapkamer van ca. 18 m2, en een (eet)-keuken van ca. 16 m2, met douche/wc-ruimte.
Een steil trapje voert naar de 3e (zolder-)verdieping. Onder de schuine daken bevindt zich ook daar – van voor- tot achtergevel voorhuis – een appartement met eigen pantry, wc en douche. Het heeft een ‘3½e verdieping’ met slaapruimte onder de nok. Er is een dakterrasje van ca. 7 m2.

2e verdieping achterhuis
Terug naar het achterhuis. De 2e verdieping van het achterhuis bestaat uit twee (voormalige) zolders, elk met een eigen dak en een zakgoot ertussen. Eén ervan is thans als slaapkamer in gebruik, de andere als bergzolder. Hier staat ook een van de twee elektrische boilers. Een monumentale bijzonderheid is de ‘Keulse goot’ in deze zolder.

Historie
Rapenburg 49 is omstreeks 1655 gebouwd op resten van het gesloopte klooster Roma. Tussen 1784 en 1805 heeft een renovatie plaats gehad door de toenmalige bewoner, stadsmeestertimmerman Andries van Warendorp. Tussen 1990 en 1995 heeft onder toezicht van Monumentenzorg een belangrijk herstelproces plaats gehad.
Uitgebreid kunsthistorisch onderzoek is te vinden in het boek “Rapenburg IIIb”.

Wetenswaardigheden
-woonoppervlak 426m2, inhoud 1940m3 (meetrapport aanwezig)
-Inspectierapport Monumentenwacht (feb. 2018) ter inzage
-Oplevering in overleg
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 1.675.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning grachtenpand Type woning tussenwoning Kwaliteit woning Normaal Bouwjaar 1655 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan water, in centrum, in woonwijk en vrij uitzicht Indeling Woonoppervlakte 426 m² Perceeloppervlakte 218 m² Overige inpandige ruimte 35 m² Inhoud 1940 m³ Aantal kamers 11 Aantal slaapkamers 8 Aantal woonlagen 4 woonlagen en een kelder Energie Isolatie Gedeeltelijk dubbel glas Warmwater Elektrische boiler eigendom Verwarming C.V.-Ketel C.V.-Ketel Atag+Nefit Bouwjaar C.V.-Ketel 2017 Brandstof Gas Eigendom Eigendom Buitenruimte Tuin Achtertuin Hoofdtuin Achtertuin Oppervlakte hoofdtuin 49 m² (7.0 m bij 7.0 m) Achterom Ja Kwaliteit tuin verzorgd Parkeergelegenheid Garage Geen garage Parkeerfaciliteiten Openbaar parkeren, Betaald parkeren, Parkeervergunningen Toelichting parkeervergunning € 174,60 per jaar Dak Soort dak samengesteld dak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden monumentaal pand, monument, gedeeltelijk gestoffeerd, dubbele bewoning mogelijk, beschermd stads- of dorpsgezicht Onderhoud binnen Redelijk tot goed Onderhoud buiten Redelijk tot goed Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Voorzieningen Rookkanaal, Dakraam Kadastrale gegevens Gemeente LEIDEN Sectie F Perceelnummer 219 Oppervlakte 218 m² Eigendomssituatie Volle eigendom
Route van naar Rapenburg 49, 2311 GH Leiden
U kunt de brochure hier downloaden

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Doorsturen

Deze woning wordt doorgestuurd naar de door u opgegeven gegevens.